7 pasi pentru o saptamana productiva

Când am intrat la facultate, cea mai mare problemă de departe era cum îmi administram programul. Nu mai era ca în liceu, când știam că de la 8 la 2, să zicem, eram la școală și după îmi aranjam cum voiam timpul. La început, era fain că puteam să mă trezesc mai târziu, să mă duc când și unde voiam, dar în timp mi-am dat seamă că lipsa acelui program stabilit nu mă ajuta deloc să fiu mai productiv.

Așa că după niște research, mi-am dezvoltat un obicei care mă ajută să mă bucur altfel de timpul meu:

  1. La sfârșit de săptămână, de obicei duminică, îmi luam cam o oră în care eram doar eu cu mine (fără Facebook sau alte distrageri) și-mi planificam săptămâna care urma.
  2. Mi-am luat un tool tip Calendar (eu am folosit Google Calendar – avea avantajul că îl luam pe telefon, dar merge și o agendă clasică).
  3. Îmi scriam pe o hârtie toate gândurile care nu-mi dădeau pace – testul de săptămâna următoare, ieșirea la suc pe care o programasem, noul episod din nu știu ce serial care apăruse. Tot, tot, ce trebuia să țin minte treceam pe hârtie (în felul ăsta mă linișteam eu, când vedeam totul pe hârtie)
  4. Luam la verificat săptămâna care doar ce a trecut – ce a mers, ce nu a mers, ce mai era de făcut, și ce am făcut bine – toate trecute iarăși pe o foaie să mă ajute să-mi clarific gândurile
  5. Îmi setam niște ținte săptămânale pe care voiam să le ating și erau importante pentru mine – poate să mai repet 5 ore la chitară, sau să ies cu prietenii de 2 ori, sau mai știu eu ce (ceva care să mă facă să simt că mă dezvolt pe plan personal)
  6. Îmi puneam lucrurile importante primele în calendar – ori țintele săptămânale, ori lucrurile importante (ca un test sau ieșirea cu un prieten vechi)
  7. Completez timpul rămas cu lucrurile pe care trebuie să le fac, dar nu sunt urgente neapărat (curățenie în cameră, organizat calculatorul, serial etc.)

Bonus. În fiecare seară, îmi verificam iar calendarul pe ziua respectivă, să văd cu ce am rămas în urmă, ce ar trebui să modific, sau pur și simplu să tai lucrurile pe care le-am făcut (feels good).

În final, chestiuța asta a fost bună pentru că știam că nu ratez lucruri importante, mă bucuram fără griji de timpul liber, care știam exact când mă așteaptă și cam ce aveam chef sa fac cu el.

Nu e un sfat care să schimbe viața peste noapte, dar dacă îl faci cu suficientă consistență, ar trebui să ajute pe termen lung. Baftă! ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *