Statistician – King of researches!

A fi în business nu este doar despre vânzări, profit, parteneri de afaceri și rețete ale succesului. Pentru a reuși ca antreprenor trebuie să cunoști tot timpul ce se întâmplă în jurul tău, ce se întâmplă în piață. Ai nevoie de un research consistent pentru a putea trage concluzii relevante în urma acestuia, care să te ajute sa găsești nouă abordare în afacere.

Pentru asta ai nevoie de un statistician sau poți fi chiar tu unul! Cum e un statistician? Ce face el mai exact și de ce ai nevoie de el într-un business? Pentru a răspunde la întrebare, evident, ai nevoie să îți faci propriu research. Probabil, dacă ți-a surâs idee ai stofă de statistician, dar până atunci, îți povestesc eu câteva despre eroul de astăzi.

Statisticianul, folosind calculul probabilităților, studiază fenomenele și procesele de tip colectiv (din societate, natură etc.) din punct de vedere cantitativ în scopul descrierii acestora și al descoperirii legilor care guvernează manifestarea lor. El este cel care se ocupă de informațiile relevante din datele disponibile într-un volum suficient de mare. Informațiile pot fi folosite pentru a înțelege datele disponibile (statistică descriptivă) sau pentru a descoperi noi informații despre evenimente și relațiile dintre ele.

 

Ce vei face ca full time job ca statistician? Următoarele: vei analiza experimente, parametri, datele privind cercetarea, vei realiza grupări, trenduri, vei urmări seturi de date distincte și vei stabili corelații între ele, te vei ocupa de rapoarte și grafice sugestive și vei realiza studii comparative. Te vei ocupa și de gestionarea aspectelor cantitative și calitative referitoare la metodologia pentru parametri de risc și modele de raiting, vei implementa metodologia pentru aceștia. Nu în ultimul rând, uneori, vei raporta către autorități competențe și structuri aferente din grupul de modificări ale metodologiei pentru modelele raiting și parametri de risc.

Dar, pentru a face tuturor acestor cerințe, un bun statistician trebuie să îndeplinească anumite skill-uri. El trebuie să fie foarte bine organizat, să aibă o gândire analitică, să fie problem solving pe termen lung, dar și calm și să reziste la stres.

 

Pe lână aceste soft skills un adevărat statistician are o gândire analitică, o putere de analiză și sinteză a cunoștiințelor și abilitatea de a aplica creativ soluția la o anumită problemă particulară. Cursurile de EMBA constituie un avantaj, dar și cunoașterea minimă a unui program de prelucrare statistică, de exemplu SPSS, SAS. Excel-ul va deveni cel mai bun prieten, așa că trebuie să îi cunoști foarte bine calitățile/defectele lui. Mai mult, este un plus pentru cei care au cunoștiințe foarte bune de limbaje de programare baze de date.  Ca să fii un bun statistician trebuie să ai și un bun management în realizarea task-urilor simultan.

Pentru a te apropia cât mai mult de domeniu, Facultatea de Cibernetică, Matematică, Statistică sau Economie îți vor oferi cadrul perfect pentru a te perfecționa. Mai apoi, companii precum BRD, Vodafone, Medlife și multe alte nume mari te vor căuta pentru că vor să angajeze un statistician.

Acest job este văzut ca un best jobs fiind bine plătit, iar cea mai mare satisfacție este că vei avea un impact foarte mare pentru compania în care lucrezi.

Și pentru că eu sunt după principiul niciun lucru nu se învață singur, aici poți găsi câteva cursuri, activități care te vor ajuta să îți dezvolți abilitățile de viitor statistician:

https://alison.com/course/Diploma-in-Statistics

https://lagunita.stanford.edu/courses/OLI/ProbStat/Open/about

https://www.edx.org/course/subject/data-analysis-statistics

http://online.stanford.edu/course/probability-and-statistics-self-paced

https://www.udacity.com/course/intro-to-statistics–st101

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *