Business Developer – Fii propriul tau sef!

Be your own boss!

… încurajarea la care mulți dintre noi zâmbim larg și în urma căreia ne crește „ pulsul în vene.” Vrem să fim proprii noștri șefi, vrem să coordonăm și să nu fim noi coordonați, vrem să dăm ordine și să avem oameni care să lucreze împreună pentru îndeplinirea visului nostru.

Dar, majoritatea rămân doar cu aceste gânduri. Și … de aici, ce, cum, unde?

Ce vreau să spun este că mulți se visează șefi, însă puțini știu ce fel de șefi pot fi. Vreau să vă povestesc despre una dintre funcțiile pe care le poți ocupa în domeniul business. Maybe it fits you! Cum ar fi să fii business developer într-o companie sau chiar în compania ta? Poate suna pompos, dar asta înseamnă mediul business – eleganță, opulență, imprevizibilitate, autonomie.

Un business developer este acel om care își asumă anumite sarcini și procese pentru a dezvolta, implementa și a pune în aplicare anumite oportunități de creștere în cadrul și între organizații.

Ce face mai exact un business developer?

  • El trebuie constant să găsească și să propună oferte de business prin colectarea unor potențiali parteneri.
  • El este mereu deschis către oportunități, vrea să descopere și să cunoască ce se întâmplă în jurul lui.
  • El este cel care analizează strategia de piață, cum este piața, ce anume cer/ vor sau așteaptă cei din piață de la un business.
  • El știe și care sunt cerințele afacerii potențiale sau financiare, evaluează opțiunile, rezolvă în același timp și prioritățile interne.
  • După o cercetare amănunțită, după aflarea nevoilor pieții, dar și a propriului business, developer- ul este cel care încheie o afacere coordonând etapele sale.
  • Este prezent și la negocierea de contracte, iar, mai apoi, refletează asupra cerințelor din contract și asupra operațiunilor de business pentru ca următoarele acțiuni să fie benefice pentru afacere.

Cum devii cel mai bun business developer?

Ce vei avea de făcut în această funcție nu sunt lucruri ușoare, însă satisfacția și câștigul compensează cu munca intensă depusă pe parcurs. Un developer în business trebuie să fie pregătit pentru provocările care îl așteaptă, de aceea el trebuie să acorde timp și energie propriei dezvoltări în acest sens. Șansele de a face asta nu sunt greu de găsit pentru că există diverse cursuri care oferă pregătire viitorilor antreprenori precum: academie de start-upuri (http://goodtogo.ro/), școală pentru oameni de afacere (https://www.business-academy.ro/curs-dezvoltarea-planului-de-afaceri#). În plus, cursurile de la următoarele facultăți te pot face să înțelegi mai bine cum să lucrezi în domeniul business: Facultatea de Administrarea Afacerilor, Facultatea de Comerț, Facultatea de Business și Turism.

În urma pregătirii  atât individuale cât și prin intermediul cursurilor specializate „rețeta unui business developer” arată cam așa: are skill- uri de negociere, consultanță și vânzări, capacități de a înțelege procedura de vânzare business- to – business și de a fi capabil de a o realiza la nivel corporativ. Mai mult, el trebuie să aibă calități dezvoltate la nivel interpersonal, scris și comunicațional pentru a face față unui mediu imprevizibil.

Voi fi corect cu tine și îți voi spune că acest job vine ca și celelalte job-uri, de altfel, cu câteva dezavantaje. De exemplu: un business developer va lucra sub un stres ridicat pentru că se va întâlni mai mereu cu situații neașteptate și va trebui să știe să gestioneze situațiile de criză. Însă, aspectele negative pot fi transformate în avantaje pentru că un spirit dinamic va fi încântat să muncească într-un mediu plin de oportunități și flexibil, ajungând ca salariul său sa nu fie fix. El va primi pe lângă salariu de bază și bonusuri din comisioanele obținute în urma acțiunior pe care le desfășoară.

Ce-ar trebui să faci de fapt: asumă-ți riscuri și bucură-te de ele!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *